Pytanie zadałem w blogu Solarosa, ale temat przyda się wszystkim. Wrażliwość insulinowa. Jest taka zasada, ze im większy bf%, tym w diecie powinno być mało węglowodanów (low carb). Na redukcji jak schodzimy z wagą, mniejszy bf% to możemy pozwolić sobie na więcej węgli. Po sobie widzę, że przy ok 8-10%bf, jak zwiększyłem węgle (przez dłuższy czas [...]
[...] - jak BMI będzie prawidłowy - jak osiągnie się 10-12%bf I tutaj parę pytań chodzi mi o te 10-12%bf ponoć jak się je osiąga niezależnie od wagi ciała (np 173cm 90kg) to wtedy wrażliwość insulinowa jest wysoka i to odpowiedni moment na zaczęcie masowania bo wegle z posiłków będą ładowane w mięśnie a nie będą się odkładać w sadełko. Ale też [...]
Jestem diabetykiem typu 1 od prawie 10 lat. Przechodząc do tematu, w skrócie, swoją wrażliwość insulinowa mogę obserwować po tym ile jednostek podaje na wymiennik weglowodanowy. I teraz pytanie... załóżmy ze w obu przypadkach bf i kaloryczność jest ta sama (przykładowo 17% i 3000 kcal)... powiedzmy że jest grudzień, masa i na 1 wymiennik [...]
Wrażliwość na insulinę ( insulin sensitivity (Si) ) pozwala zmierzyć zdolność inuliny na regulowanie metabolizmu glukozy. Osobniki z insulino-odpornością ( Insulin-resistant (IR) ) potrzebują większej ilości insuliny by utrzymać normalny poziom glukozy w krwi. W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary [...]
Problemy z gospodarka węglowodanową dotykają coraz to młodsze pokolenia. Na zbyt wysoki cukier nie uskarżają się już tylko babcie i dziadkowie. Dlaczego tak się dzieje? I czy winny temu wszystkiemu jest wszechobecny cukier? Ten nie tylko w słodyczach, ale dodawany do jogurtów, pieczywa, płatków śniadaniowych, past kanapkowych itd.? Cóż… i tak i [...]
[...] następuję dużo wcześniej w tkankach mięśniowych niż w tłuszczowych. Prowadzi to do nasilonego porcjonowania kalorii do komórek tłuszczowych i utraty mięśni. Co ma wpływ na wrażliwość insulinową? Geny - no niestety niektórzy rodzą się z pewną opornością insulinową, cały system nie działa prawidłowo i złe nawyki żywieniowe/treningowe jeszcze [...]
Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes Our study included nondiabetic subjects who were either insulin sensitive (control subjects, n = 8) or insulin resistant (n = 11) and 10 subjects with type 2 diabetes. Subjects provided written informed consent and were not [...]
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać wrażliwość insulinową na podstawie dwóch mechanizmów: -krótkoterminowego związanego z pojawieniem się ich w krwiobiegu tuż po posiłku. -długoterminowego związanego z płynnością błon komórkowych. Temat jest interesujący szczególnie pod kątem diety w której tłuszcz stanowi większą część zapotrzebowania [...]
[...] tłuszczową na tak zwanych boczkach oraz na dolnej części brzucha to oznacza, że coś jest nie tak z insuliną. Prawda czy falsz? Jakie są sposoby, aby naturalnie poprawić wrażliwość komórek na insulinę? Z tego co się dowiedziałem to kwasy omega 3, cynamon, kwas alfa liponowy i chrom, mogą tutaj pomóc. No i oczywiście zdrowe odżywianie, [...]
Kozieradka (Trigonella foeunum graecum Linne; ang. Fenugreek) jest uprawiana do celów leczniczych. Surowiec pochodzi głównie z Indii, Turcji, Chin, Maroko i Francji. W nasionach zawarte są galaktomannany (25-40%) budujące śluzy. Hydroliza śluzu kozieradki prowadzi do uwolnienia mannozy 70%, galaktozy 28% i ksylozy 2%. Wg najnowszych badań nasiona [...]
[...] tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy [...]
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
[...] wątroby. Nie są selektywne, dlatego traktowałbym je uzupełniająco. Z kolei zaburzenia metabolizmu glukozy (np. szybkość jej usuwania z krążenia w odpowiedzi na insulinę) i wrażliwość na insulinę (ile insuliny trzeba, by obniżyć stężenie cukru we krwi) obrazują problemy metaboliczne występujące w ustroju. Podwyższone stężenie glukozy i insuliny [...]
Na rynku suplementacji coraz bardziej popularną substancją, wspomagającą kontrolę gospodarki glukozy we krwi, jest berberyna. Należy ona do związków pochodzenia roślinnego klasy protoberberyn, a jej działanie biologiczne zawdzięczamy alkaloidowi izocholinowemu. Suplementy na bazie berberyny wykazują silne działanie biologiczne, niekiedy [...]
[...] oddziaływania berberyny. Wykazali, iż jej podawanie zmniejsza stężenie glukozy na czczo (FBG) i insuliny w surowicy na czczo (FSI), zwiększa mRNA receptora insuliny (InsR) i wrażliwość na insulinę. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Berberyna, czwartorzędowa sól amoniowa, należy do grupy alkaloidów, znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. oraz wielu innych roślinach. Wykazuje zróżnicowane działanie na organizmy żywe. Jak podaje dr Różański: „Coptis obejmuje 15 gatunków i należy do rodziny jaskrowatych – Ranunculaceae Pomimo, że [...]
Człowiek nie może syntetyzować witaminy C i musi jej dostarczać z pożywieniem. Wiąże się to z brakiem oksydazy L-gulonolaktonowej utleniającej L-gulonolakton do kwasu askorbinowego. Stężenie witaminy C u większości dorosłych Amerykanów jest wystarczające, a średnio wynosi od 49 do 58 µmol / L dla mężczyzn i kobiet. Szacuje się jednak, iż [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]